Liviu Dragnea a fost interceptat, chiar în ziua Referendumului, pe 29 iulie 2012, atunci când discuta cu actualul deputat PSD, Valentin Gabriel Boboc. „Băi, am înţeles, dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe ...,”spunea vicepremierul.
Potrivit datelor din rechizitoriul prin care procurorul Lucian Papici l-a trimis în judecată pe Liviu Dragnea, procurorii DNA s-au autosesizat în acest dosar abia pe 03 august 2012. Referitor la convorbirile efectuate chiar în ziua alegerilor, Papici arată că aceste discuţii "au fost interceptate în baza mandatului nr. 003032 din 10 mai 2012 emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală şi declasificat de emitent la data de 25 octombrie 2012". Este vorba de un mandat pe siguranţa naţională, iar Curtea Supremă este singura instanţă din ţară care le poate emite.
Curtea Supremă a declasificat mandatul
Ca urmare a solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a înaintat mandatul nr. 003032/10.05.2012 privind pe Boboc Valentin Gabriel, care a fost declasificat conform dispoziţiilor art. 24 alin 5, şi alin 10, din Legea nr. 182/2002 şi art. 20 alin 1, din HG nr. 585/2002.
De ce a fost declasificat
Mandatele sunt declasificate atunci când în timpul interceptărilor se descoperă infracţiuni aşa cum s-a întâmplat în cazul fostului senator PSD, Cătălin Voicu. În iunie, USL a propus un amendamentul la Codul de Procedură Penală, favorabil persoanelor acuzate de corupție. Controversatul amendament propus de deputatul PSD Florin Iordache, care prevedea eliminarea, din dosarele de corupţie, a interceptărilor obţinute prin mandate de siguranţă naţională a fost respins, pe 25 iunie, de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Siguranţă naţională. Corupţii nu scapă de