Europarlamentar PDL
Niciodată, în cei 17 ani de la iniţiere, proiectul Roşia Montană nu a fost atât de actual şi atât de "fierbinte" pentru opinia publică. Marile demonstraţii din ţară şi din străinătate sunt o importantă dovadă în acest sens. Ceea ce a scandalizat pe toată lumea a fost poziţionarea primului ministru, a altor membri ai Cabinetului, de partea corporaţiei aurifere, în răspăr cu interesele naţionale şi cu promisiunile USL din campania electorală. Aceasta a fost picătura care a umplut paharul răbdării publice, momentul în care au fost declanşate marile proteste, poate cele mai mari mişcări anticorporatiste din ultimul sfert de veac din această parte a Europei. Monica Macovei, membru al Parlamentului European (MEP), a fost de la început împotriva acestui proiect devastator pentru România şi este necruţătoare atunci când vorbeşte de responsabilii actuali ai situaţiei din Apuseni.
"Licenţa de exploatare a expirat"
- V-aţi manifestat opoziţia faţă de proiectul Roşia Montană încă de pe când partidul dvs. se afla la guvernare. Vă rog să reamintiţi cititorilor motivele acestei poziţii. De ce vă opuneţi?
- Au trecut deja ani de zile de când avertizez asupra ilegalităţilor şi riscurilor legate de proiectul minier de la Roşia Montană. Probabil sunt singurul politician care nu şi-a schimbat opinia, nu am cedat în faţa comandamentelor politice, nu m-am dat după vântul populismului şi, evident, nu am răspuns niciunui fel de tentaţii, aşa cum, probabil, a fost cazul cu mulţi politicieni. Am fost şi rămân consecventă în tot ceea ce fac, inclusiv în privinţa proiectului Roşia Montană. În toată această perioadă s-au înmulţit informaţiile care indică ilegalităţi în acest proiect şi accentuează pericolul ecologic de la Roşia Montană, şi au apărut prea puţine informaţii care să ofere garanţii privind sigura