Febra aurului din Romania l-a lovit, mai intai, pe Virgil Magureanu
Faptul ca numita“Comisie specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru avizarea Proiectului de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România” se straduie sa lase impresia ca lucreaza de zor, nu este, nici pe de departe, un fapt de natura sa lamureasca fondul chestiunii. Dimpotriva…
Proiectul de lege pentru a carei avizare s-a recurs la calea extraordinara de creare a unei comisii speciale, prin stramba derogare de la regulile consacrate ale procesului de legiferare, stipulate de legea in materia tehnicii legislative si de Regulamentele Camerelor, nu este decat o tentativa a guvernului de induce in eroare Parlamentul si a-l face responsabil pentru legitimarea unui lung sir de fraude, mari acte de coruptie si tradare, pe care se bazeaza speculatia bursiera “Rosia Montana Gold Corporation”.
Febra aurului din Romania l-a lovit, mai intai, pe Virgil Magureanu. El si unii dintre cei care-l secondau la conducerea S.R.I. l-au adus in Romania pe australianul Jimmy Taylor, care s-a implicat in proiectul “Aurul S.A. Baia Mare” , un joint-venture al companiei australieneEsmeralda Exploration și al guvernului român.
Compania a susținut că are capacitatea necesară pentru a curăța un reziduu toxic minier cianurotic numit tailing, care, sub formă de praf, începuse să fie împrăștiat de vânt. Promițând că va curăța aceste reziduuri și că va continua exploatarea aurului cu ajutorul cianurilor, compania a ales să-și depoziteze noile reziduuri într-un lac de baraj în apropiere de Bozânta Mare.
În noaptea de 30 ianuarie 2000 barajul a cedat deversând 100 000 de metri cubi de ape contaminate cu cianuri (aproximativ 100 de tone de cianuri) s-au împr