Făcătoare de minuni şi mereu folositoare, Cuvioasa Parascheva este ocrotitoarea tuturor românilor de aproape 400 de ani, de când cinstitele sale moaşte au fost strămutate pe pământ românesc şi se odihnesc în Catedrala Metropolitană din Iaşi.
În România, ţara de adopţie a Cuvioasei, un număr impresionant de lăcaşuri ortodoxe poartă hramul Cuvioasei şi ocrotesc icoana sa făcătoare de minuni. Prin intermediul ei, Dumnezeu a săvârşit un număr impresionant de minuni.
Istoricul sărbătorii
Istoria creştinismului consemnează viaţa pilduitoare a Cuvioasei, născută în prima jumătate a secolului al XI într-o familie de creştini de neam bun şi înstăriţi, în localitatea Epivata din Tracia, în apropiere de Constantinopol (Istanbulul de astăzi). În zilele noastre, casa ei părintească a fost transformată într-o biserică ce-i poartă numele.
Documentele vremii menţionează că tânăra Parascheva a fost un sprijin material şi moral pentru săracii din localitatea natală. Din copilărie, Cuvioasa îşi însoţea părinţii la biserică şi duminica, şi în zilele de sărbătoare.
Pe când împlinise vârsta de zece ani, ea a fost impresionată de cuvintele preotului, rostite la o liturghie de duminică, care amintea credincioşilor chemarea Mântuitorului Iisus: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie".
De la acea slujbă, tânăra Parascheva a simţit că rolul său este să-i ajute pe cei săraci şi să-L slujească pe Mântuitorul Iisus cu tot devotamentul. La scurt timp, în repetate rânduri, Cuvioasa a dăruit săracilor hainele sale şi s-a îmbrăcat cu hainele modeste ale acestora. După moartea părinţilor, ea a împărţit toate bunurile săracilor şi s-a îndreptat spre ţinutul Pontului.
În apropiere de Constantinopol, tânăra Parascheva a fost impresionată de Mănăstirea Maicii Domnului din localitatea Heracleea şi a in