O iarnă grea ar putea provoca o criză energetică în Europa, din cauza dependenţei prea mari de sursele regenerabile şi a închiderii centralelor care utilizează gaze naturale, potrivit unui raport al companiei de consultanţă Cap Gemini.
Raportul se referă la Uniunea Europeană, Norvegia şi Elveţia.
Situaţia actuală reprezintă un pericol real pentru securitatea livrărilor. Centralele pe gaze, capabile să facă faţă perioadelor cu cerere ridicată, se închid rapid.
Rezervele de gaze stocate în rezervoase subterane sunt semnificativ mai mici faţă de anii trecuţi.
Şi asta pentru că preţurile gazelor sunt foarte mari, în comparaţie cu cele din SUA, unde sunt de trei ori mai ieftine din cauza extracţiei din şisturi. În Europa, gazele sunt scumpe din cauza monopolului Gazprom şi a refuzului acestui grup de a încheia contracte pe bursă, nu pe termen lung. Gazprom preferă contractele pe termen lung din cauză că sunt legate de preţul barilului de ţiţei, iar acesta a fost la peste 100 de dolari în ultimii ani, ceea ce înseamnă venituri şi profituri mari pentru ruşi.
Centralele pe gaze, indispensabile, dar pe cale de dispariţie
Centralele pe gaze funcţionează cu rate de utilizare care sunt prea mici pentru a acoperi costurile fixe, în condiţiile în care operatorii reţelelor preferă energia regenerabilă, care este subvenţionată, se arată în raport.
„Aceste centrale, care sunt indispensabile pentru asigurarea securităţii livrărilor în perioadele de vârf de consum, sunt înlocuite cu instalaţii de producere a energiei regenerabile, puternic subvenţionate, dar a căror producţie este volatilă“, potrivit raportului realizat în colaborare cu Exane BNP Paribas, firma juridică CMS Bureau Francis Lefebvre Lyon SELAS şi institutul de cercetări VaasaETT.
Transportatorii de energie sunt obligaţi de directivele eu