O ştire trimisă, pe nedrept, în subsol: ministrul Marilor Proiecte a rezistat eroic unei tentative de mituire, petrecută tocmai în China, în camera de hotel unde era cazat.
Domnul Dan Şova nu numai că a refuzat suma de bani cu care l-a momit un conaţional din Bihor, om de afaceri din delegaţia oficială, ci l-a informat prompt pe primul ministru, care i-a poruncit: „Mergeţi la DNA”, ceea ce, întors în ţară, a şi făcut. De atunci, fix de o lună, dl Şova, tot aşteaptă să fie citat ca martor, dar instituţia anticorupţie nu dă nici un semn. Pare dezamăgit.
Din relatarea întâmplării la aniversarea a o lună de la depunerea plângerii, se înţelege că ministrul vrea să dea un impuls justiţiei, în special DNA, despre ai cărei procurori premierul Victor Ponta spunea că sunt „băsişti” şi se ocupă cu dosare politice. Cum ecourile scandaloaselor declaraţii ale acestuia din urmă încă nu s-au stins, mărturisirea dlui Şova pare menită să dreagă un pic busuiocul, încercând să extindă preocuparea faţă de corupţie asupra primului ministru şi a întregului Cabinet, care, prin membrii incompatibili, condamnaţi sau trimişi în judecată, nu s-a dovedit deloc „cel mai cinstit”, aşa cum fusese iniţial prezentat. „Noi n-avem nimic împotriva DNA, ba dimptrivă, chiar noi o sesizăm şi-i cerem să-şi facă datoria”, sună mesajul nerostit al ministrului.
Puţin probabil însă ca el să-şi fi atins ţinta, fiindcă dl Şova, cu candoarea ce-l caracterizează, face o dezvăluire jenantă: domnia sa şi dl Ponta, amândoi diplomaţi în Drept, au sesizat instituţia greşită. Cum nu tot ce zboară cu mita-n gură este vânat de DNA - trebuie ca răpitoarele mari şi medii să fie plătite de stat ori, indiferent de calitate, să-i fi adus prejudicii peste o anumită sumă şi perturbări în activitate -, procurorii anticorupţie au analizat reclamaţia ministrului referitoare la tentativa de mituire, venite din