UE e pe cale sa institutie funcția de procuror european (Monica Macovei în Evenimentul zilei)
Descentralizarea si intimidarea procurorilor anticorupţie, la pachet cu îngrădirea activităţii Directiei Nationale Anticoruptie fac parte din proiectului Uniunii Social Liberale de preluare a „întregii Puteri”, aşa cum recomanda anul trecut conservatorul Dan Voiculescu. Reteta ar fi „diluarea domniei legii până la irelevanţă”, scrie Cristian Câmpeanu in „România liberă”.
El explica in ce fel se leaga cele doua teme, justitia si descentralizarea: ”Dacă descentralizarea se va realiza în modul în care a fost gândită de cuplul Dragnea-Iohannis, atunci baronii au nevoie ca de aer de scoaterea colţilor DNA pentru că altfel nu vor putea fura. După DNA, va urma Agenţia Naţională de Integritate”.
Si Dan Tapalagă discuta, pe Hotnews, proiectul de descentralizare. El atrage atentia asupra grabei suspecte de a-l pune cumva in aplicare.
Descentralizarea consta in trecerea in subordinea consiliilor judetene a mai multor structuri ale statului. Intamplato, dar mai degraba nu, cele mai multe se afla in subordinea ministrilor liberali, observa comentatorul. In opinia lui, liderii judeteni, asa-numitii ”baroni”, si care sunt in majoritate de la USL, si-au luat nasul la purtare tocmai pentru ca simt slabiciunile din interiorul Uniunii.
Tot ce-si doresc este sa devina atotputernici in judetele lor, sa vada diluata puterea de la centru si astfel sa se dilueze si raspunderile.
Descentralizarea va mai aduce o schimbare cu efect pe termen lung: va modifica profilul viitorilor lideri politici. N-o sa mai vrea nimeni oameni de mana forte, ci oameni ai compromisului, capabili sa le satisfaca interesele baronilor. Altfel, ii vor da jos.
Totusi, comentatorul de la Hotnews arata ca nimeni nu poate contesta necesitatea descentr