Guvernul chinez are angajaţi în prezent circa două milioane de oameni în funcţia de controlori ai mediului online, a căror menire este aceea de a „menţine stabilitatea socială“ pe Internet. Numărul acestora îl depăşeşte pe cel al personalului militar activ al ţării, de 1,5 milioane de persoane, potrivit Beijing Times.
Există o întreagă industrie şi profesie dedicată controlului sau încercării de control a lumii care se dezvoltă atât de rapid în jurul reţelelor sociale din China, mediu în care comentariile devin virale în câteva secunde în rândul celor 500 de milioane de utilizatori de internet ai ţării.
Cotidianul Poporului, ziarul de propagandă al partidului comunist chinez, organizează în această lună un seminar de patru zile la care studenţi de succes pot fi certificaţi ca „analişti ai opiniei publice“, potrivit Beijing Times. Odată certificaţi, aceştia devin eligibili pentru locurile de muncă puse la dispoziţie de departamentul de propagandă al Chinei, de societăţi comerciale, siteuri de ştiri sau firme de relaţii publice.
Monitorizarea reţelelor sociale a fost transformată într-o „maşină de făcut bani pentru guvernele locale“, spune Guobin Yang, profesor de sociologie şi comunicare la Universitatea din California de Sud.
Recent, Reuters a stat de vorbă cu patru foşti cenzori ai Sina Weibo care se plângeau că erau prost plătiţi şi suprasolicitaţi în timp ce lucreau sub o presiune intensă la monitorizarea spaţiului online.
Majoritatea cenzorilor Sina Weibo au în jur de 20 de ani şi câştigă aproximativ 3.000 de yuani (490 de dolari) pe lună, potrivit declaraţiilor fostului cenzor, aproape la fel ca locurile de muncă din Tianjin pentru tâmplari sau personal în companii imobiliare. Mulţi s-au angajat ca cenzori după absolvirea unor universităţi locale.
„Oamenii încep să plece din aceste loc