Autoritățile sanitar-veterinare explică faptul că există câteva reguli simple care previn toxiinfecțiilor alimentare. Recomandarea reprezentanților ANSVSA este simplă: nu cumpărați alimente din medii neautorizate, de la bătrânica simpatică ce vinde lapte la pet la colț de stradă sau ouă din găleată. Niciodată nu veți avea garanția valabilității produselor și mai ales a stării lor fízico-chimice. Un aliment de origine animală, chiar dacă e proaspăt, poate fi alterat dacă nu a fost păstrat la temperatura potrivită, în general la rece.
”Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C”, explică autoritățile sanitar-veterinare. Este important ca eticheta să menționeze data ambalării și proveniența produsului, ca și termenul de valabilitate, cu menţiunea că un produs care expiră e indicat să fie consumat anterior acestei date, și numai dacă a fost păstrat în condițiile proprii.
La fel de importantă este evitarea consumului unor alimente de origine animală care prezintă modificări vizibile de alterare respectiv miros sau gust necaracteristic sau alte modificări de consistenţă, culoare sau aspect, precum şi a alimentelor al căror termen de valabilitate este depăşit. De asemenea, apa folosită pentru spălarea hranei trebuie să fie apă potabilă, pentru a preveni contaminarea cu bacterii ce pot provoca îmbolnăvirea.
”Recomandăm consumatorilor să evite cumpărarea de alimente din locuri care nu sunt supuse controlului sanitar veterinar şi care nu dispun de echipamente corespunzătoare pentru depozitarea alimentele la temperaturile indicate de producăto