Într-o sală aleasă parcă special, numită Drepturile Omulului, contestatarii proiectului minier de la Roşia Montană au avut ocazia să-şi spună, pentru a doua oară, argumentele care să-i convingă pe parlamentari să respingă legea privind proiectul minier. După şedinţă de aproximativ cinci ore, cele aproape 30 de persoane venite la dezbateri nu au reuşit însă să cadă de acord, nici între ele, asupra unei poziţii comune. Fapt remarcat de altfel şi de unul dintre contestatarii proiectului venit la audierile din parlament.
”Aţi discutat foarte multe lucruri importante aici, dar noi ceilalţi am sesizat că nu am înţeles nimic din ceea ce aţi zis. V-aţi pierdut în detalii, cu tot respectul pentru ceea ce sunteţi, dar nu am ajuns la o concluzie”, a spus Cătălina Urzicana, fiind imediat criticată de probabil cel mai vehement protestatar, nu neapărat al proiectului Roşia Montană, cât a clasei politice, Mihai Viorel Constantin.
A doua rundă de audieri ale protestarilor a fost presărată cu strigăte disperate împotriva clasei politice, atacuri la adresa presei din România, dar şi versuri din Coşbu şi citate din Goga.
”Nu plânge, maică Românie”
Primul are a luat cuvântul a fost conferenţiarul Ion Corbu, profesor la Universitatea Spiru Haret, care a început cu o scurtă istorisire despre daci şi romani, cu precizarea că resursele de aur aparţin şi generaţiilor viitoare.
”Nu trebuie să avem un comportament iresponsabil, de beţiv, care cheltuie totul la cârciumă fără să se gândească la ce face el şi familia lui a doua zi. Aceste bogăţii ale pământului trebuie exploatate eşalonat, iar din profiturile încasate trebuie constituit un fond suveran de investiţii de 10-20% care să fie atribuit şi generaţiilor următoare”, a propus Corbu, în cadrul dezbaterilor.
Totodată, la rugămintea preşedintelui comisiei, Darius Vâlcov, conferenţiarul a fost nevoit s