Deşi deloc ieftine, testele pentru depistarea anomaliilor de coagulare, care alcătuiesc profilul trombofilic, sunt solicitate tot mai frecvent de româncele care aşteaptă un copil. Totuşi, modificările periculoase pentru sarcină sunt rare, spun specialiştii.
„Bună! Am pierdut o sarcină de zece săptămâni în septembrie 2012. Medicul mi-a recomandat ceva analize, le-am făcut pe toate şi au ieşit bune, însă nu mi-a zis de analiza de trombofilie. Doar medicul de familie mi-a vorbit de ea, dar nu a zis că este necesar să o fac. Eu sunt puţin speriată pentru că tot mai multe mămici vorbesc despre asta. Ar fi necesar să fac şi eu această analiză?“, întreabă în comentariile unui articol despre trombofilie Claudia Diana.
Aşa cum arată şi comentariul ei, Claudia Diana nu este singură. În ultimul an, cuvântul „trombofilie“ s-a găsit pe buzele tot mai multor femei însărcinate ori care au pierdut una sau mai multe sarcini şi luptă în continuare pentru a aduce pe lume un copil sănătos. În cabinetele medicilor ginecologi se aude tot mai des sintagma „profil trombofilic“, iar forumurile alocă pagini întregi acestui subiect.
„Trombofilia este o anomalie a coagulării, care creşte riscul de formare a unor cheaguri ce pot bloca circulaţia în vasele sangvine“, explică Laurenţiu Crăciunaş, medic ginecolog de la Spitalul „St. Mary’s“ din Manchester, Marea Britanie, pe blogul său, contraboli.ro.
„Prea multe sarcini pierdute i se pun în cârcă“
Părerile privind riscurile pe care le presupun în sarcină trombofiliile (sunt mai multe boli, cauzate de mai multe mutaţii genetice) sunt extrem de împărţite în rândul medicilor. De altfel, în toate discuţiile de pe forumurile unde se dezbate afecţiunea, problema care persistă este numărul prea mic de medici buni, ginecologi şi hematologi, cunoscători ai tulburărilor de coagulare specifice trombofiliei, care să ofere informa