In curând in lume se va infiinta un nou gigant comercial. În iulie 2013, Statele Unite și Uniunea Europeană au început discutiile privind semnarea unui acord trans-atlantic de liber schimb. Ideea pluteste prin culoarele puterii din lumea euro-atlantica inca din anii '90 ai secolului trecut, dar numai gratie crizei factorii de decizie de pe ambele maluri ale oceanului s-au decis sa se așeze la masa negocierilor.
Teoretic, noua zonă de liber schimb va aduce beneficii ambelor parti. Economia SUA ar trebui să primească anual o suplimentare de 90 de miliarde de euro, iar bugetul UE - 100 de miliarde de euro. Conform estimărilor Comisiei Europene, în cazul în care zona va prinde viata din 2015, în Europa vor fi create 400.000 de noi locuri de muncă, iar fiecare gospodărie europeana va obtine o creștere a veniturilor de circa 545 de euro, potrivit Interfax.
Toata lumea va avea de castigat. Datorită uniunii vamale transatlantice, volumul economiei mondiale ar trebui să crească anual cu 100 de miliarde de euro, promit oficialii europeni.
Doar țările în curs de dezvoltare nu ar trebui să-si faca mari sperante, avertizează economistul Bancii Mondiale, Aaditya Mattoo. Pe Mattoo, care il preocupa mai multe aspecte considernate deranjante ale acordului SUA-UE.
Se presupune că în noua zonă taxele pe comerțul cu bunuri vor fi reduse. Având în vedere că nivelul actual al taxarii comerciale in SUA și Europa este deja destul de coborat (în medie, mai puțin de 3%), importatorii vor fi în măsură sa aduca produse practic fara niciun cost. Excepția ar face doar bunurile cu taxe vamale mari - gen incaltamintea.
Dar nu vei putea aduce chiar orice în țările dezvoltate ale uniunii. Cel mai probabil, SUA și UE vor stabili standarde ridicate de calitate. Scenariu posibil este cazul în care importatorii vor trebui să obțină un certificat de conformitate în fiec