Mai multe atractii turistice importante din Statele Unite ale Americii, intre care Marele Canion si Statuia Libertatii, se redeschid dupa ce oficialii aflati la conducerea statelor au ajuns la acorduri cu guvernul federal, scrie BBC.
Astfel, statele Arizona, respectiv New York vor finanta obiectivele turistice din bugetele proprii, cu slabe sanse de a primi banii inapoi.
Si alte state iau in considerate daca pot suporta cheltuielile de mentinere a parcurilor deschise.
Atractiile turistice au fost inchise dupa ce Congresul american a esuat in aprobarea unui buget, fortand astfel blocajul multora dintre serviciile guvernamentale.
Guvernatorul din New York, Andrew Cuomo, a declarat ca Statuia Libertatii este un "simbol international al libertatii" si nu va permite "disfunctionalitatii" din Washington sa o tina inchisa.
Statul New York va plati circa 60.000 de dolari pe zi pentru administrarea Statuii Libertatii, iar Arizona aproape 100.000 dolari pentru Marele Canion. Analistii estimeaza ca acesta aduce circa 18.000 de vizitatori pe zi in sezonul de varf, care are loc acum, si venituri de 1 milion de dolari.
Si Dakota de Sud a ajuns la un acord cu donatori corporatisti si cu Serviciul pentru parcuri nationale sa redeschida Muntele Rushmore incepand de luni.
Blocajul guvernamental, care a trimis acasa fara a fi platiti mii de angajati guvernamentali, a inceput pe 1 octombrie.
Republicanii au refuzat sa treaca legea noului buget, cerand in schimb ca presedintele Barack Obama sa renunte la reforma din sistemul sanitar a legii din 2010, cunoscuta ca "Obamacare".
Casa Alba a afirmat in repetate randuri ca nu va renunta la lege si nu va negocia pe probleme mari ale legii bugetului, pana cand republicanii nu vor vota evitarea riscului de faliment.
Oficialii a