Mai bine de 20.000 de credincioşi s-au închinat până acum la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Zilele acestea, la Iaşi, pelerinii bolnavi, sosiţi de la sute de kilometri distanţă, îşi pun în pericol viaţa alături de copii stând zile şi nopţi la rând pentru a ajunge la racla cu moaştele sfinte. Ieri dimineaţă, o femeie care suferea de inimă a murit după ce, epuizată de oboseala drumului şi a statului la rând, a intrat în stop cardio-respirator.
Alături de bătrâni, zeci de copii (foto) aşteaptă la coadă înfriguraţi chiar şi o zi întreagă, în masa compactă de oameni, să sărute sfintele moaşte. Ca în fiecare an, pe 14 octombrie are loc în capitala Moldovei prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva. Oraşul se transformă peste zi în capitala credinţei, dar şi în una a prostului gust şi a exagerării. Printre oameni străbătuţi cu adevărat de smerenie şi bună cuviinţă se strecoară comercianţi lacomi, cerşetori, hoţi de buzunare, escroci. Însă sentimentul final pe care îl simt toţi aceşti compatrioţi după sărbători este unul de satisfacţie. Indiferent de pericole, hramul la români a reprezentat întodeauna un moment de meditaţie, dar şi un prilej de distracţie. „Dumnezeu să ne dăruiască bucuria întâlnirii cu Sfinţii Săi, să ne apere de tot răul şi să ne ajute spre tot lucrul bun, frumos şi adevărat”, spunea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la debutul „Sărbătorilor Iaşilor”, cum mai este denumit evenimentul religios cu tot cu „anexele” sale aspre de laic şi bâlci.
„Voluntarii” din Voluntari, nelipsiţi de la moaşte
Trenuri suplimentare speciale au sosit încă de la începutul săptămânii în Gara Ieşilor. Jandarmi, ieşiţi în număr sporit, au aşteptat pelerinii. Străzi închise, circulaţie îngreunată şi de sporirea numărului de autovehicule. Comerţ cu cruci şi cărţi religioase, vânzări cu bucata de mici şi costiţă afumată. Fum de tămâie, coruri