Peste 40.000 de persoane care au venit la Iași formează un rând de câțiva kilometri și așteaptă să se închine în baldachinul din Curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, unde se află moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat și copia Icoanei Maicii Domnului Prodromița.
Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită pe 14 octombrie, ea fiind considerată ocrotitoarea Moldovei. Numită și ‘luminătoare casnică a Moldovei’ pentru că de mai bine de trei secole și jumătate ocrotește Moldova, canonizarea Cuvioasei a fost hotărâtă de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în februarie 1955. Tot atunci a fost stabilită și data de prăznuire a Sfintei Parascheva pe 14 octombrie.
De mai bine de 60 de ani, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt scoase pe 14 octombrie din Catedrala Mitropolitană, într-un loc special amenajat în curtea din față, pentru ca pelerinii să se poată închina și ruga.
Moaștele Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat au fost aduse, joi seară, 10 octombrie 2013, la Catedrala mitropolitană din Iași. Delegația de la Mănăstirea Neamț a fost întâmpinată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, după cum informează TRINITAS TV.
„Moaștele Sfântului vor găsi cale să pătrundă în inima multor mame, a multor tați, să cunoască că nu este ceva mai apropiat de menirea lor decât aceea de a zămisli și de a naște prunci și de a-i crește în frică de Dumnezeu și în rușine de oameni. Poate moaștele Sfântului Simeon vor grăi și celor tineri care sunt luați de cântecele de sirenă întâlnite la tot pasul și duși pe alte căi decât cele care duc la Dumnezeu, iar calea care nu duce la Dumnezeu nu duce de fapt nicăieri”, a mărturisit Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.
Icoana Maicii Dom