Soarta Transnistriei depinde de deciziile Ucrainei, românii privest cu reticenţă gazele de şist şi pentru că, spre deosebire de SUA, „în România, petrolul de sub terenul tău aparţine guvernului”, faptul că imaginea ţării este asociată cu corupţia sperie investitorii, dar condamnarea lui Adrian Năstase reprezintă „un semn bun”. Sunt doar câteva dintre afirmaţiile făcute vineri la Bucureşti de profesorul universitar Walter Russell Mead.
Imaginea României nu reuşeşte să se distanţeze nici măcar la New York de corupţie, iar asta conturează un „mediu de lucru dificil pentru investitorii străini”, a explicat vineri, la Bucureşti, Walter Russell Mead, profesor de relaţii internaţionale la Bard College şi editorul publicaţiei „The American Interest”, citat de Hotnews.
„Un lucru despre care am auzit încă dinainte să vin aici este că încă mai există o problemă de transparenţa. Investitorii străini, chiar şi la New York aud lucrul asta, au percepţia că în România este multă corupţie şi că este un mediu de lucru dificil pentru investitorii străini.
Nu ştiu destul că să va spun dacă este doar percepţia sau este realitatea, dar percepţia este că trebuie să dai multă mită că să faci afaceri în România şi este o percepţie foarte periculoasă care se răspândeşte. Există temerea că mită, corupţia şi lipsă de transparenţa încetinesc dezvoltarea economică şi socială a României, făcând din România un loc dificil pentru investiţiile străine.”.
De aceea, atunci când a fost întrebat despre condamnarea fostului premier Adrian Năstase în dosarul „Trofeul Calităţii”, profesorul universitar a spus că „este un semn bun, presupun”. „Nu e vorba că nu toate ţările ar avea corupţie, corupţia este o problemă constanţa în toate societăţile, democratice sau nedemocratice - uitaţi-va la China. Dar instanţe care lucrează eficient, un proces legal transparent n