Comisia de verificare a stării clădirilor din Timişoara a avut încă o săptămână aglomerată. Viceprimarul Traian Stoia a anunţat principalele măsuri luate în ultimele zile. Comisia este formată din reprezentanţi ai Primăriei Timişoara, ai poliţiei locale şi ai poliţiei naţionale.
„Sunt o serie de proprietăţi destul de mari aflate în paragină sau lăsate în voia sorţii, care sunt în zonă protejată sau sunt chiar ele monumente istorice”, a afirmat Stoia.
Astfel, în cursul săptămânii au fost reluate controalele la fostul abator de pe Bulevardul Eroilor nr. 24. Compus din două corpuri, plus hale laterale şi un turn, abatorul este unul dintre monumente istorice pe care municipalitatea doreşte să le repună în valoare.
Conform viceprimarului Stoia, abatorul a fost cumpărat de o firmă şi intabulat legal. Clădirile arată însă rău, având faţadele, ornamente şi acoperişurile degradate. În prezent, există o ofertă de la cumpărare a abatorului de la SC Timişoara Plaza Center, în valoare de peste 10 milioane de euro. Proprietarii imobilului au obţinut o autorizaţie de consolidare, însă aceasta a expirat fără să se întâmple nimic. „Actualmente, degradarea acestui monument istoric continuă, aşa că s-a luat decizia sancţionării maxime prevăzute de lege - 10.000 de lei”, a declarat Stoia.
Comisia de verificare a clădirilor a găsit o situaţie asemănătoare şi la Fabrica Guban. „Clădirile prezintă degradări vizibile. Proprietarii vor fi amendaţi. Părerea mea e că trebuie date amenzi maxime”, a mai spus edilul.
O situaţie aparte este la Kandia. Fosta fabrică a fost cumpărată în 2007 de o firmă care, la rândul ei, a fuzionat cu o alta. Proprietarii au obţinut trei autorizaţii de demolare, care au expirat fără să fie pus în operă. Potrivit informaţiilor furnizate de viceprimarul Stoia, pe cumpărători îi interesa mai mult terenul de sub fosta fabrică. Produc