Cele cinci Grupuri de Acţiune Locală (GAL) constituite în judeţ au depus până la această dată zeci de proiecte prin care încearcă să acceseze fonduri europene, o parte dintre acestea, care totalizează finanţări de peste 1 milion de euro, fiind deja aprobate.
Valeria Simioniuc, directorul Compartimentului Judeţean de Dezvoltare Rurală Suceava, a explicat că în această perioadă GAL-urile sunt singurele forme asociative pentru care sunt deschise sesiuni de proiecte în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), având alocată finanţare.
Grupurile de Acţiune Locală sunt forme de asociere care au rolul de a accesa şi utiliza fondurile europene pe baza unui proiect de interes comun, pentru o anumită zonă. Aşa se face că cine doreşte bani europeni pentru proiecte mari, dar şi mai mici, cum este Măsura 121, cea prin care micii fermieri primesc câte 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani de zile, trebuie să apeleze la aceste GAL-uri.
Două dintre GAL-urile din judeţ au fost înfiinţate în 2010 şi trei în 2012.
Primele două au deja proiecte care au fost aprobate.
Astfel, GAL „Bazinul Dornelor” a depus 34 de proiecte, din care au fost selectate 32, având 11 contracte semnate cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Valoarea proiectelor contractate este de 952.000 de euro, ceea ce clasează GAL „Bazinul Dornelor”, pe locul cinci la nivel naţional.
De asemenea, tot cu proiecte aprobate este şi GAL „Bucovina de Munte”. Grupul de acţiune a depus 14 proiecte, cinci dintre ele, cu o valoare de 181.500 de euro, fiind deja contractate.
Celelalte trei GAL-uri au depus şi ele numeroase proiecte, care sunt până cel mult la faza de selecţie.
GAL „Suceviţa-Putna” are 26 de proiecte depuse şi selectate, cu o valoare de 1,8 milioane de euro, GAL „Confluenţe Nordice” a depuse proiecte de 2,4 milioane de euro, în timp ce