Lansarea în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Sănătăţii, a pachetului de servicii de bază, nu a reuşit să lămurească medicii cu atât mai puţin pacienţii.Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, dar şi medicii spun că au multe neclarităţi legate de acest document. Proiectul rămâne în dezbatere publică până la sfârşitul lunii, când furnizorii de servicii medicale şi beneficiarii speră ca MS să le ofere explicaţiile de care au nevoie.
Punct de vedere a fost exprimat de preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă, care s-au aflat la Brăila cu ocazia lucrărilor Conferinţei Naţionale pentru Medicii de Familie, precum şi de către Cristian Roşu, vicepreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), care a participat la dezbaterea "Mecanisme de consultare cu autorităţile publice locale". "Săptămâna viitoare vom discuta pachetul de servicii, să înţelegem mai bine. Din ce am înţeles până acum, este că vom avea mai mult de muncit şi va fi o finanţare suplimentară pentru munca în plus", a declarat dr. Rodica Tănăsescu. Documentul care stabileşte numărul de consultaţii, intervenţiile, analizele şi investigaţiile pe care statul le decontează, are multe neclarităţi şi pentru reprezentanta Federaţiei Naţionale a Patronatului Medicilor de Familie. "Probabil vom avea mai multe de făcut, după cum arată pachetul de bază. Însă, nu ştim foarte multe, multe lucruri sunt necunoscute. Cu echipa care va fi aleasă la alegerile pentru Biroului Executiv al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, vom merge în continuare la discuţii cu Ministerul Sănătăţii", a declarat dr. Doina Mihăilă.
Documentul postat pe site-ul MS a a fost cu atât mai puţin înţeles de pacienţi. "Ce a ieşit acum cu pachetul de asistenţă primară, în amb