M-am uitat la reinventarea lui Crin Antonescu din ultima perioada. Cred ca si-a luat consultanti noi si, as indrazni sa spun, destul de buni. Asta pentru ca l-au scos din impasul de idei si popularitate in care picase. Doar ca noua lui strategie pare sa aiba o singura finalitate, urmarita cat se poate de clar - iesirea din alianta cu PSD.
Ar fi o miscare curajoasa, desigur, dar postura de opozant poate da rezultate foarte bune. Toti presedintii Romaniei din 1996 incoace au castigat din postura de lideri ai Opozitiei.
Exista insa si o problema. Nu atat cu PSD sau cu opozitia inca slaba de acum. Exista o problema cu propriul sau partid. PNL, in ciuda certurilor cu PSD, in ciuda faptului ca ministrilor sai li se "da cu tifla" adesea de catre premier, ca oamenii sai din esalonul doi sunt de multe ori dati la o parte de pesedisti, ca in teritoriu alti oameni sunt, in cele mai multe judete, rudele sarace si batjocorite, iubeste guvernarea.
De ce oare? Sa ne intelegem, PNL, ca de altfel toate partidele importante din Romania, e un partid construit pe "capusarea administratiei". Fie la centru, fie in teritoriu. Oamenii sai trag tare sa ajunga la putere pentru a capata functii pentru ei, neveste, fini, amante si pentru a pune laba pe contracte grase cu statul date tot de institutiile pe care le conduc. Cum naiba altfel ar ajunge toti putred de bogati?
Aveti idee cat "si-a tras" PNL de cand a revenit la guvernare? Mult, cum au facut-o si cei din PSD (probabil mai mult, ca sunt mai multi), si PDL sau UDMR inaintea lor. Si isi trag in continuare. In fiecare zi sunt semnate contracte paguboase pentru platitorul de taxe, dar foarte profitabile pentru sefii mari si mici din PNL.
Or, daca Antonescu decide sa rupa guvernarea pentru ca asa are sanse mai mari sa devina presedinte, isi asuma riscul ca partidul sau sa-l distruga