Companiile miniere se plâng că prăbuşirea preţului aurului face costurile de exploatare nesustenabile în raport cu marjele de profit. Canadienii care ar urma să exploateze aurului de la Roşia Montană şi-au bugetat un profit de circa 1,5 miliarde de dolari, în condiţiile în care cheltuielile pe care le anticipează sunt la jumătate faţă de media din industrie.
În medie, o companie cheltuieşte între 700 şi 800 de dolari pentru a exploata o uncie de aur, însă aceste costuri pot depăşi chiar şi 1.000 de dolari pe uncie în cazul unor mine situate la mari adâncimi, cum sunt cele din Africa de Sud, spre exemplu.
Companiile miniere, pe de altă parte, susţin că acesta nu ar fi costul real al exploatării deoarece actualele standarde de raportare nu ar reflecta anumite cheltuieli care ar duce preţul de producţie a unei uncii de aur chiar şi la 1.400 de dolari.
Canadienii de la Gabriel Resources preconizează un cost mediu de 320 de dolari pe uncie în primii cinci ani de exploatare la Roşia Montană, urmând ca acesta să ajungă la 399 de dolari pe uncie, se arată în raportul tehnic întocmit la finele anului trecut.
Preţul aurului a scăzut cu 20% în 2013
Preţul aurului a atins un maxim istoric în urmă cu doi ani, la finele lunii august, când o uncie depăşea 1.800 de dolari. Faţă de vârful din 2011, aurul s-a depreciat cu circa 26,8%, atingând un nivel de circa 1.300 la finele lunii septembrie.
În 2013, preţul aurului a căzut cu aproape 20%, de la 1.657 de dolari pe uncie la finele lui 2012, la 1.326 de dolari pe uncie la finele lunii septembrie 2013.
Anul acesta, preţul aurului ar putea ajunge la 1.413 dolari pe uncie, iar anul viitor ar putea scădea la circa 1.165 de dolari pe uncie, potrivit estimărilor Goldman Sachs, unul dintre cele mai mari holdinguri bancare din lume.
Evoluţia preţului aurului nu este pe placul companiilor d