Anul 2013 a fost unul dificil pentru sistemul sanitar din ţară. Românii care s-au dus să îşi facă analize s-au trezit puşi pe liste de aşteptare, pentru că policlinicile nu mai aveau bani din a zecea zi a lunii.
Situaţia nu se schimba atunci când se internau. De cele mai multe ori pacienţii trebuiau să îşi aducă de acasă până şi aţa chirurgicală, pentru că spitalul nu putea suporta aceste cheltuieli. Nici pentru bolnavii de cancer anul acesta nu a fost unul uşor. La începutul lui 2013, pacienţii oncologici s-au confruntat cu o criză de citostatice, programul naţional specific fiind unul dintre cele subfinanţate.
Toate în condiţiile în care Sănătatea a primit de la bugetul de stat 6 miliarde de lei, din care 2 au mers către Ministerului Sănătăţii, iar 4 miliarde către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Chiar dacă 2014 nu anunţă mai mulţi bani pentru Sănătate, ministrul Eugen Nicolăescu afişează optimism afirmând că situaţia de anul acesta va fi una de domeniul trecutului. Mai mult, invocă noul pachet de servicii medicale, aflat în prezent în dezbatere publică. Şeful de la Sănătate susţine că, odată cu intrarea în vigoare a pachetului de bază „se vor face economii reale”. Nicolăescu mai spune că economiile se vor face în special de la internări, unde se cheltuiesc în prezent cei mai mulţi bani. Multe cazuri vor fi preluate în ambulatoriu, afirmă oficialul MS. De altfel, în momentul de faţă spitalele primesc chiar şi de şase ori mai mulţi bani pentru serviciile pe care le prestează, potrivit afirmaţiilor secretarului de stat de la Sănătate, Adrian Pană.
„Un consult în ambulatoriu astăzi costă în jur de 17 lei. În momentul de faţă sunt foarte puţini medici care acceptă să facă un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ca să primească 17 lei pentru un consult. În aceste condiţii, pacientul ajunge în spital, i se face o spit