Deseori, dezbaterile care se iscă din cauza diferenţelor culturale sfârşesc uneori în stereotipii. Prejudecăţile sunt folosite ca argumente, însă, atunci când punem laolaltă toate părerile mai mult sau mai puţin fondate, obţinem o imagine comică a felului în care popoarele se văd între ele. „Atlasul Prejudecăţilor”, o continuare a proiectului „Cartografierea Stereotipurilor”, arată, în glumă, statistici nu tocmai fericite pentru România.
Probabil că aţi văzut măcar una dintre hărţile realizate de artistul grafic Yanko Tsvetkov. Atunci când le alăturăm însă pe toate, obţinem o privire de ansamblu asupra relaţiilor dintre statele europene. Prejudecăţile n-au „iertat” niciun stat, însă, în timp ce ele variază pentru ţări precum Spania, Franţa şi Germania, în cazul României vedem un concept asociat cel mai des: „hoţia”.
Daţi click pe imaginea din dreapta jos pentru a vedea hărţile la dimensiune originală Foto Harta prejudecăţilor: cum se văd europenii între ei
Pornit în ianuarie 2009, proiectul „Cartografierea Stereotipurilor” a devenit la scurt timp viral pe internet. În timp, acesta a ajuns să conţină peste 40 de hărţi în care state sau regiuni geografice sunt indicate prin termenul cel mai asociat de alte popoare cu privire la zona respectivă.
„Cartografierea Stereotipurilor este o caricatură care ridiculizează cele mai rele excese de bigotism şi de mentalitate încuiată”, după cum spune Tsvetkov.
Astfel, ruşii asociază România cu Republica Moldova, în contextul conflictului privind viitorul acesteia din urmă în Uniunea Europeană. Pe Moldova ar trebui să scrie pus şi simplu „goală”, după ce toţi cetăţenii au plecat spre România, cred ruşii. Pe francezi îi văd drept „victime ale modei”, Italia este un mare „centru comercial”, Marea Britanie egal Abramovici, scoţienii sunt beţivi. Finlandezii sunt o „a