La Brăila a avut loc o dezbatere pe tema “ Mecanisme de consultare cu autorităţile publice locale ” , subiect propus de Persoanele Afectate (APA). Sesiunea a avut ca scop clar nevoia de comunicare între, în cazul de faţă, bolnavii de SIDA şi autorităţile locale. Bolnavii de SIDA de la Brăila sunt afectaţi şi de faptul că în curând vor rămâne şi fără consilieri din cauza lipsei banilor.
Reprezentanţii autorităţilor locale şi ai Asociaţiei Persoanelor Afectate (APA) Brăila au participat la sfârşitul săptămânii la dezbaterea cu tema "Mecanisme de consultare cu autorităţile publice locale", organizată de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). Evenimentul a avut ca scop declarat acela de a aduce "în prim plan nevoia unei comunicări reciproce constructive între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi", dar la întâlnirea de la Brăila, cea de-a 14-a dintr-o serie de 20 la nivel naţional, singura asociaţie reprezentată a fost APA, a bolnavilor HIV/SIDA.
Consilierii ..pe tuşă
Un fapt ingrijorător l-a semnalat dr .Delia Râşnoveanu, medic coordonator al Programului Naţional de Sănătate HIV-SIDA, care a atras atenţia că :” Din această lună, nu mai sunt fonduri pentru plata salariilor celor doi consilieri pre şi post testare HIV, ceea ce va crea probleme psiho-sociale în rândul pacienţilor”. Totodată, dr. Râşnoveanu a considerat că trebuie îmbunătăţită comunicarea cu autorităţile cu rol în stabilirea unor drepturi ale bolnavilor, cum ar fi Comisia de Expertizare a Capacităţii în Muncă sau Comisia pentru Persoanele cu Dizabilităţi, care cer tot felul de acte, punându-i pe bolnavi pe drumuri.
Pacienţii
În ceea ce priveşte consumul financiar pentru cei care suferă de această boală la nivelul judeţului Brăila este de circa 250.000 - 300.000 lei lunar, sumă folosită pentru tratamentul a 81 de bolnavi, iar diferenţa solic