Constelatiile romanesti traditionale vor fi celebrate marti, 15 octombrie, incepand cu ora 13:00, la planetariul Baia Mare. In sala de conferinte a Muzeului de Mineralogie (bulevardul Traian, nr.8), publicul este invitat la o lectura publica, insotita de video-proiectie si o prezentare detaliata a cunostintelor populare mostenite din batrani despre bolta cereasca si mitologia asociata anumitor stele si constelatii.
Proiectul ”Constelatii Romanesti Traditionale – Etapa Nationala”, proiect national de redescoperire si promovare a cerului si mitologiei stelare romanesti, este initiat de Muzeul de Mineralogie – Planetariul Baia Mare in parteneriat cu muzee, observatoare astronomice, planetarii, asociatii si societati astronomice prestigioase din Baia Mare, Bucuresti, Bacau, Galati, Pitesti, Constanta, Suceava, Craiova, Targoviste, Barlad etc., cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National.
„Astronomia populara este o componenta atat a istoriei astronomiei universale si deci si romanesti, cat si a etno-astronomiei si antropologiei culturale. Reprezentarile populare romanesti despre cer au, in genere, asociate scurte legende sau povestioare care ne arata de ce sunt lucrurile asa cum sunt ”, au aratat organizatorii. Constelatiile romanesti traditionale vor fi celebrate marti, 15 octombrie, incepand cu ora 13:00, la planetariul Baia Mare. In sala de conferinte a Muzeului de Mineralogie (bulevardul Traian, nr.8), publicul este invitat la o lectura publica, insotita de video-proiectie si o prezentare detaliata a cunostintelor populare mostenite din batrani despre bolta cereasca si mitologia asociata anumitor stele si constelatii.
Proiectul ”Constelatii Romanesti Traditionale – Etapa Nationala”, proiect national de redescoperire si promovare a cerului si mitologiei stelare romanesti, este initiat de Muzeul de Mineralogie – Planetariu