Şcolile din Horoatu Crasnei şi din Stârciu au fost inaugurate vineri, în prezenţa oficialităţilor locale, după ce în ultimii doi ani ele au trecut printr-un amplu proces de modernizare, finanţat din fonduri europene în valoare de peste 8 milioane de lei.
La şcoala din centrul de comună lucrările au început în 2011 şi au costat, potrivit directorului Lenca Lung, peste 4.000.000 de lei. Cu aceşti bani s-a reabilitat clădirea şcolii, s-au refăcut căile de acces, instalaţiile termice, sanitare şi electrice şi s-a construit şi o sală de sport, lipită de şcoală, dotată cu vestiare, grupuri sociale şi sală pentru materiale sportive.
„Cireaşa de pe tort” poate fi considerată însă noua modalitate de încălzire a şcolii. Este vorba despre un sistem ce îmbină energia verde, reprezentată aici de energia geotermală şi de cea a soarelui, cu energia convenţională. Mai exact, apa care încălzeşte caloriferele este trecută mai întâi printr-un sistem de serpentine, montat în 90 de gropi săpate la 5,5 metri adâncime. Logica acestui demers este că la acea adâncime, temperatura este, în orice moment al anului, pozitivă, fiind cuprinsă între 4 şi 12 grade Celsius, aşa că apa care trece pe acolo iese uşor încălzită. Prin urmare, se reduce astfel consumul energetic al pompelor de căldură care trebuie să aducă apa pentru calorifere la 50 de grade Celsius.
Pentru apa caldă menajeră şcoala are panouri solare, iar pentru perioadele mai reci de iarnă, când sistemul format din serpentine şi pompe de căldură nu ar face faţă, a fost montată şi o centrală pe lemne.
La inaugurarea de vineri au fost prezenţi prefectul judeţului, Ionel Ciunt, preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, inspectorul şcolar general Gheorghe Bancea. Oficialii au apreciat felul în care arată acum şcoala, dar le-au spus elevilor că este rolul lor să transpună această modernizare în rezultate