Refugiaţi sirieni au declarat unor ONG-uri şi presei că s-a deschis focul împotriva lor imediat după ce au plecat din zona de coastă libiană, înainte ca ambarcaţiunea în care se aflau să naufragieze în sudul Maltei, vineri, când au murit peste 30 de persoane.
Potrivit declaraţiilor acestora, citate de o serie de ziare duminică, ambarcaţiunea, care transporta câteva sute de imigranţi clandestini, majoritatea sirieni, a plecat joi de la Zuwara (Libia), o localitate situată la aproximativ 60 de kilometri de frontiera tunisiană.
Unii supravieţuitori - peste 200 din cei 270 până la 400 de pasageri -, găzduiţi în Malta şi pe Insula italiană Lampedusa, au povestit că ambarcaţiunea lor a fost vizată de tiruri imediat după plecare. UNHCR, care citează supravieţuitori, afirmă că există "mai mulţi pasageri răniţi", apreciind că focurile de armă provenea, "posibil, de la membri ai unor miliţii care trăgeau pentru a-i ucide".
Un sirian, Molhake Al Roarsan, în vârstă de 22 de ani, intervievat la Valletta de ziarul La Stampa, afirmă că "trei tineri au fost răniţi, doi la nivelul braţelor şi picioarelor", avansând ipoteza că aceste tiruri ar fi legate de un conflict între grupuri de traficanţi. "A avut loc o luptă furibundă, cineva a ţipat prin radio şi la telefon cerând să ne întoarcem pe uscat, dar căpitanul nu s-a oprit", a spus el.
Ziarul La Repubblica a publicat informaţii similare, scriind că focuri de armă au fost trase de pe un o navă "libiană de patrulare care făcea parte, probabil, din altă bandă criminală".
Într-o relatare de la Valletta, agenţia Ansa a citat martori care afirmă că "două persoane (au fost) ucise de tirurile" libienilor. "Trăgeau în toate direcţiile, la bord s-a instalat panica, oamenii încercau să se apere unii pe alţii", a declarat unul dintre ei.
Căpitanul ambarcaţiunii clandestine, un tunisian recunoscut de cătr