Negocierile care se poartă în Congresul Americii pentru a ridica pragul de îndatorare sunt departe de a se fi încheiat. 17 octombrie este data limită până la care democraţii şi republicanii pot ajunge la o concluzie întrucât, după această dată, SUA fie va intra în faliment tehnic, fie va fi lovită de o austeritate severă.
Un faliment al SUA a fost catalogat de liderii lumii financiare ca fiind ceva "absolut catastrofal". O serie de analişti au anunţat că, în cazul unui faliment, SUA ar trebui să se pregătească de o serie de disfuncţionalităţi politice care ar putea să arunce în haos cea mai mare economie a lumii.
Pragul de indatorare al SUA este in acest moment de 16,7 trilioane de dolari. Acesta este nivelul până la care guvernul SUA se poate împrumuta pentru a-şi plăţi datoriile. Această limită a fost stabilită pentru prima oară în 1917 şi, începând cu 1962, a fost modificată de 77 de ori.
Interesant este că această limită de 16,7 trilioane de dolari a fost atinsă în luna mai. De-atunci, Jacob Lews, secretarul Trezoreriei, a făcut o serie de artificii pentru că guvernul să se finanţeze în continuare fără a mai fi nevoie să se împrumute. Dar Lew a spus că toate aceste manevre vor fi inutile începând de joi.
Începând cu 21 octombrie, SUA va trebui să îşi achite datoriile folosindu-se de numerar. Falimentul va surveni atunci când guvernul nu va putea să plătească un principal sau o dobândă pentru unul dintre bonurile emise de Trezorerie. Prima dobândă pe care SUA trebuie să o achite este în valoare de 6 miliarde de dolari şi scadenţa ei este pe pe 31 octombrie.
Mulţi experţi spun că, pentru a evita falimentul, Trezoreria va achita în primul rând datoriile. Dacă nu creşte pragul de îndatorare, guvernul nu va mai putea să îşi plătească la timp alte obligaţii financiare, precum banii ce derivă din asigurările soci