România este al şaselea producător din UE, dar consumul intern este în continuă scădere
Din cauza reducerii puterii de cumpărare, cei care nu sunt neapărat pasionaţi de vin migrează către alte băuturi alcoolice
PNVV: În ultimii ani, segmentul de vinuri medii a fost cel mai afectat, iar evoluţia vânzărilor depinde foarte mult de comercianţi
România este unul dintre marii producători de vinuri din Uniunea Europeană, chiar şi în condiţiile unui an mai slab, cum a fost 2012 pentru viticultură, producţia locală a fost a şasea în Europa după volum, fiind depăşită doar de ţările recunoscute pentru vinuri în toată lumea. Astfel, în 2012, doar Italia, Franţa, Spania, Portugalia şi Germania au avut producţii mai mari, potrivit datelor unui studiu al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri din România (APEV România).
Producţia de vinuri din acest an va cunoaşte o creştere semnificativă, faţă de 2012, care nu a fost cel mai bun an pentru industrie, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. 2013 este însă un an foarte bun, din acest punct de vedere producţia va fi semnificativ mai mare decât anul trecut.
În 2012, producţia de vinuri s-a situat în jurul a 3,45 milioane de hectolitri, cu 20% mai mică decât cea din 2011, când a fost de 4 milioane de hectolitri. Pentru acest an, producţia va reveni la nivelul din 2011, poate chiar să o depăşească. "Din punct de vedere meteorologic, avem un an bun, foarte bun chiar, cu precipitaţii moderate şi soare suficient, ceea ce a dus la recolte foarte bune din punct de vedere cantitativ, dar şi calitativ", ne-a explicat oenologul Aurelia Vişinescu, cofondator Domeniile Săhăteni.
Şi reprezentanţii Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) anunţau, într-un comunicat publicat la începutul lunii septembrie, că se aşteaptă la o producţie cu cel puţin 20% mai mare, din acelaşi motiv