Autorităţile judeţene şi locale caută soluţii pentru punerea în funcţiune a sistemului de canalizare de la Rânca. Vineri, comisia pentru recepţia finală a lucrării s-a reunit pentru a stabili ultimele detalii legate de punerea în funcţiune a investiţiei. Potrivit lui Laurenţiu Vasilache, viceprimarul din Baia de Fier, mai sunt de făcut paşi până în momentul în care sistemul de canalizare să fie efectiv dat în folosinţă şi să intre între utilităţile de care zona montană Rânca are atâta nevoie, pe lângă reţeaua electrică, drumurile sau alimentarea cu apă.
„Am ajuns în această fază de final şi practic nu mai avem de făcut multe până să ajungem în situaţia ca sistemul de canalizare să devină operaţional. Este o investiţie realizată prin asocierea Consiliului Local Baia de Fier, Consiliului Local Novaci şi a Consiliului Judeţean Gorj. Se lucrează din 2008-2009. Ştiu că în 2011 s-a reunit comisia de recepţie şi a ridicat mai multe obiecţiuni privind neajunsurile. Acestea s-au remediat în 2012 şi s-au stins obiecţiunile. La sistemul de alimentare cu apă se lucrează în continuare, să vedem când va fi gata“, a precizat Vasilache.
E nevoie
de un operator unic
La rândul său, primarul oraşului Novaci, Dumitru Leuştean, a declarat că sunt de acum întrunite condiţiile pentru a se trece la exploatarea sistemului de canalizare de la Rânca. Soluţia pentru ca totul să devină funcţional ar fi ca în zonă să existe un singur operator. Consiliul Local Novaci, lider de proiect, deţine un operator pentru oraşul Novaci, însă acesta nu ar putea acţiona decât în partea administrată de primărie.
„Problema va rămâne acum operatorul de canalizare. Există acea societate comună Vârful Păpuşa, înfiinţată de Novaci, Baia de Fier şi Consiliul Judeţean, care administrează telescaunul, dar nu mă pot pronunţa, dacă va administra şi sistemul de canalizare şi a