Pielea este zilnic agresată de numeroşi factori. Fumatul, soarele, lipsa odihnei şi chiar dieta dezechilibrată îşi pun amprenta în mod negativ asupra pielii. Dr. Mihaela Bilic, autoarea cărţii „Sănătatea are gust”, spune că alimentaţia joacă un rol major în menţinerea sănătăţii pielii. „Anumite alimente determină protecţia împotriva razelor ultraviolete. Carenţele de vitamine şi minerale duc la deshidratare şi afectează capacitatea de cicatrizare, dar există şi alimente care pot declaşa inclusiv eczeme sau alergii”, a spus nutriţionista.
Dr. Mihaela Bilic a realizat un top al alimentelor „magice” pentru piele.
● Roşiile au un conţinut ridicat de licopen şi betacaroten. „Cele două substanţe au un efect antioxidant asupra pielii. Roşiile oferă protecţie pielii împotriva razelor soarelui, considerate inamicul numărul unu al pielii”, a precizat dr. bilic.
● Peştele gras, printre care se numără somonul, tonul şi sardinele au un conţinut ridicat de acizi graşi esenţiali Omega 3, ingredinte recunoscute pentru faptul că ajută la hidratarea pielii.
● Ficatul, bogat în vitamina A, are rolul de regenerare cutanată. Nutriţioniştii spun că acest aliment nu ar trebui să lipsească din dieta noastră mai ales atunci când avem răni.
● Morcovul conţine betacaroten, dar şi vitamina C. „Aceşti doi nutrienţi au efect antioxidant şi oferă protecţie solară”, mai spune dr. Mihaela Bilic.
● Citricele sunt esenţiale pentru sănătatea pielii. Bogate în vitamina C, aceste alimente au rol antioxidant. În plus, citricele ajută la prevenirea ridurilor şi menţin integritatea colagenului.
● Seminţele de floarea-soarelui reprezintă o sursă bogată de zinc, vitamina E şi acizi graşi Omega 3. Nutriţioniştii spun că seminţele ajută la hidratarea pielii.
● Seminţele de in sunt şi ele incluse pe lista alimentelor „minune” pentru piele. Bogate în vitamina