Contul curent al balanţei de plăţi, care reflectă relaţia economiei României cu exteriorul, a trecut pe deficit după primele opt luni, cu 160 mil. euro, de la un excedent de aproape jumătate de miliard de euro în perioada ianuarie-iulie, evoluţia fiind determinată de accentuarea în luna august a deficitului comercial şi a deficitului de la balanţa veniturilor. Investiţiile străine directe, fluxurile de bani care ar fi trebuit să stimuleze creşterea economică, au continuat să scadă, declinul după primele opt luni accentuându-se la aproape 36% faţă de intervalul similar din 2012, la 1,1 mld. euro.
Dacă tendinţa descendentă a investiţiilor străine continuă, anul 2013 ar putea marca minimul ultimilor 11 ani pentru ISD. În august investiţiile străine au fost de doar 172 mil. euro.
Deficitul de cont curent a fost în primele opt luni din 2013 mult sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 4,2 mld. euro.
Analiştii au arătat că ajustarea deficitului de cont curent din acest an a fost determinată mai degrabă de factori conjuncturali decât de o reechilibrare fundamentală a economiei. Exporturile au continuat să crească, în timp ce investiţiile şi consumul au rămas la niveluri scăzute din cauza lipsei finanţării externe. Unii analişti au susţinut că pentru a avea creştere economică rapidă trebuie să trăim cu deficit de cont curent, pentru a acoperi diferenţa dintre economisire şi investire, în condiţiile în care economisirea internă nu este suficientă pentru a acoperi necesarul de investiţii.
În luna august, deficitul comercial a urcat cu circa jumătate de miliard de euro faţă de nivelul din primele şapte luni, salt comparabil cu cel înregistrat de deficitul balanţei veniturilor, iar cele două deficite nu au mai fost compensate de banii trimişi de românii din străinătate, intrările de fonduri UE şi surplusul de la balanţa servicii