320 de şomeri datorează 101.664 de lei n datoriile provin din prime de încadrare încasate necuvenit, dublarea ajutorului de şomaj cu salariul sau absenţe înregistrate la cursurile de formare.
La 30 septembrie, în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Neamţ erau 320 de persoane care aveau datorii băneşti către această instituţie. Suma totală pe care instituţia o are de recuperat este de 101.664 de lei, unele datorii fiind mai vechi de zece ani. Oamenii au ajuns să fie datori la AJOFM pentru că s-au angajat, dar nu au anunţat în timp util sau pentru că nu s-au ţinut de cursurile de formare la care s-au înscris pe banii agenţiei. Cel mai numeros grup al datornicilor este reprezentat de absolvenţii care încasează prima de încadrare de 500 de lei, care li se cuvine conform legislaţiei în vigoare, dacă reuşesc să se angajeze în mai puţin de un an de la absolvire.
“Pentru plata primei de încadrare sunt două condiţii: una ar fi să se angajeze în intervalul de timp stabilit, cea de-a doua face referire la menţinerea relaţiilor de muncă cel puţin 12 luni. Din diverse motive, puţini tineri reuşesc să respecte cea de-a doua condiţie şi să rămână la firma la care s-au încadrat prima dată un an de zile, deşi, în momentul în care primesc prima de încadrare, li se explică acest lucru. Primele încasate de cei care încetează relaţiile de muncă se constituie în debite”, a spus purtătorul de cuvânt al AJOFM Neamţ, Dana Chirilă.
Cea de-a doua categorie a datornicilor o reprezintă cei care s-au angajat şi au “uitat” să anunţe agenţia, primind, pentru o perioadă, atât ajutor de şomaj, cât şi salariu. Cea de-a treia categorie o reprezintă “chiulangiii”. “Înscrierea la cursurile gratuite de formare presupune asumarea unor responsabilităţi de către şomer, printre care şi prezenţa la cursuri şi acceptarea unui loc de muncă propus de agenţie, în