Un bătrân din Ialomiţa, pe numele său Dumitru Roman (68 de ani) dă lecţii practice de pus murături gospodinelor din întreaga Europă. Folosind o reţetă simplă, omul a reuşit să-i cucerească pe străini cu gogonele pe care le prepară fiecare început de toamnă. Germania, Elveţia sau Austria sunt doar câteva dintre ţările unde murăturile ialomiţeanului au ajuns vedete.
Murături celebre la „Casa Tudorii“
La sfârşitul săptămânii, la baza arheologică „Oraşul de Floci“ de la Giurgeni s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a concusului culinar „Casa Tudorii“. Evenimentul poartă acest nume după cel pe care l-ar fi avut mama voievodului Mihai Viteazul, domnitorul născut în colbul Bărăganului. Unil dintre standurile participante la concurs sare repede în ochi tuturor celor care trec pe lângă el. De la un capăt la altul, masa este plină de borcane cu murături, care fac cu ochiul tuturor.
Gogoşari, castraveţi, conopidă sau ardei sunt aşezate ca la expoziţie. Cel care le-a realizat se numeşe Dumitru Roman (68 de ani) şi locuieşte la câţiva kilometri distanţă de Giurgeni, în localitatea Bucu. Bucătar de profesie, de patru ani s-a specializat în prepararea murăturilor.
„Am învăţat să fac acest lucru de la un prieten cu care am lucrat pe vremuri în Poiana Braşov. El este foarte renumit pentru că organizează tot felul de expoziţii. M-a învăţat şi pe mine şi aşa am reuşit să pun şi eu murături“ ne-a declarat gospodarul. Ceea ce puţini cunosc este faptul că murăturile lui Dumitru Roman sunt celebre în toată Europa. Omul a participat la foarte multe târguri agricole organizate în ţările europene, unde murăturile sale au fost extrem de apreciate.
Gogonelele preparate în Bărăgan sunt demult vedete în ţări precum Elveţia, Germania sau Austria. „Am reuşit să mergem în afară la târguri şi este foarte bine. De aici de la Giurgeni vom