Partea leului din pachetul de bază de servicii medicale revine asiguraţilor, susţine ministrul Eugen Nicolăescu. Forma legii afl ată în dezbatere nu face diferenţe între asiguraţi şi neasiguraţi. Sursa: VLAD STĂNESCU
Persoanele care plătesc asigurări de sănătate vor avea acces la mai multe servicii medicale decât cele neasigurate.
Deşi iniţial forma proiectului de lege pus în dezbatere publică nu făcea această distincţie, ieri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a venit cu detalii: pentru neasiguraţi pachetul de bază va avea trei componente: prevenţia, medicina de urgenţă şi programele naţionale de sănătate (boli grave precum cancer, HIV, TBC etc). "Pentru asiguraţi avem o gamă mai largă: medicină de familie, medicină de ambulator, după care avem sistemul spitalicesc", a explicat ministrul, într-o emisiune televizată.
Finanţare separată pentru copii şi bătrâni
Ministrul a mai afirmat că va încerca să repună în funcţiune în satele şi oraşele mici, centrele de permanenţă, iar medicii care vor veni să lucreze în acestea vor primi "compensaţii": "Vom încerca mai ales pentru mediul rural să repunem în funcţiune centrele de permanenţă. Sperăm ca dosarul electronic să fie gata în partea a doua a anului viitor".
Reprezentanţii pacienţilor spun că sunt de acord cu separarea serviciilor medicale pentru asiguraţi şi neasiguraţi pentru că s-au săturat ca "toată lumea să aibă de toate, dar nimeni să nu aibă nimic".
Pe de altă parte, "sistemul de asigurări de sănătate este şi un sistem social care are la bază solidaritatea. Nu poţi să laşi pe cineva să moară pentru că nu a plătit asigurare de sănătate. Îl salvezi şi apoi iei pielea de pe el. Adică găseşti o formulă să recuperezi banii", a opinat Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România. Irimia a declarat că la discuţiile pe pachetul de legi a cerut ca finanţarea p