Marinel Burduja ar fi primit aprobarea Băncii Naţionale a României (BNR) pentru a prelua conducerea instituţiei de credit care va rezulta din reorganizarea ATE Bank România, ne-au declarat surse apropiate situaţiei. Fostul prim-vicepreşedinte al Raiffeisen Bank România a fost "arhitectul" achiziţionării ATE Bank România de la Piraeus Bank de către omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, operaţiune care a avut loc în primăvara acestui an.
Ziarul BURSA scria, în luna septembrie a anului trecut, că Marinel Burduja intenţiona să înfiinţeze o bancă cu capital majoritar autohton, domnia sa aflându-se în discuţii cu cele cinci SIF-uri şi având, la acea vreme, sprijinul Băncii Naţionale a României (BNR) pentru iniţiativă. "Este vorba despre o bancă de investiţii, cu o selecţie foarte riguroasă a plasamentelor, care să finanţeze companiile cu capital autohton", ne-au declarat, atunci, sursele noastre.
În final, s-a optat pentru varianta cumpărării ATE Bank România de la Piraeus Bank, care preluase instituţia de credit la începutul acestui an. Preţul tranzacţiei a fost de 10,3 milioane euro.
Achiziţia unei bănci prezente pe piaţa locală a fost preferată înfiinţării uneia de la zero din motive de simplitate şi rapiditate, ne-a explicat Marinel Burduja.
Întregul portofoliu de credite ale ATE România urma să fie absorbit de Piraeus Bank România, în timp ce o parte a depozitelor vor rămâne la ATE, în funcţie de gradul în care acestea se vor regăsi în portofoliul agenţiilor care sunt parte a acordului, potrivit bancherului, care a precizat că investitorul şi-a asumat achiziţia unui număr limitat de agenţii.
În acţionariatul băncii urmează să intre şi alţi oameni de afaceri, alături de Dorinel Umbrărescu, potrivit lui Marinel Burduja. De altfel, Ioan Niculae, proprietarul "InterAgro", a declarat, în perioada respectivă, că intenţiona să subscrie acţiuni