Bloggerul culinar Adriana Ionică (adrianaionica.ro) ne invită să ne preparăm conservele în casă pentru a evita chimicalele pe care le conţin cele din comerţ.
Înainte de a vă apuca de treabă, cel mai bine este să ţineţi ficăţeii în lapte pentru circa una-două ore, aşa nu vor mai avea gustul acela uşor amar. Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit în 50 g unt. Când devine sticloasă, adăugăm foaia de dafin şi căţelul de usturoi feliat. Ficăţeii se curăţă de pieliţe şi de vinişoarele verzi (în caz că există, pentru că şi acestea dau gust amar pateului) şi se pun peste ceapă. Se lasă două-trei minute la călit, după care adăugăm vinul. Amestecăm totul şi lăsăm să fiarbă la foc mic circa 10-15 minute, până când alcoolul se evaporă. Opţional, puteţi pune şi 30-40 ml coniac. Transferăm ficăţeii într-un castron şi pasăm totul cu blenderul de mână. Adăugăm cele 100 g unt rămase şi condimentăm cu sare, piper, nucşoară rasă şi boia de ardei dulce de bună calitate. Dacă doriţi un pate iute, puneţi boia de ardei iute sau pudră de chili. Dacă aţi făcut mai mult, după ce l-aţi turnat în borcănaşe, sigilaţi pateul cu puţin unt topit, aşa va rezista în frigider circa o săptămână.
500 g ficăţei de pui
2 cepe măricele
1 căţel usturoi
1 pahar vin alb
150 g unt
sare şi piper
1 foaie de dafin
un vârf de cuţit de nucşoară rasă
jumătate linguriţă boia
"Dacă pateul este puţin amar (se mai întâmplă la ficăţei), echilibraţi gustul cu una-două linguriţe de zahăr.", Adriana Ionică
"După ce am văzut că toate pateurile din comerţ conţin monoglutamat de sodiu, m-am gândit să-l fac eu în casă.
Este foarte uşor de făcut şi mult mai bun.", Adriana Ionică
Bloggerul culinar Adriana Ionică (adriana