Ministrul Justiţiei, după consultări cu şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, sărite la prima rundă, a hotărât să renunţe la propunerile sale pentru conducerea Secţiei I Anticorupţie a DNA, respectiv la Iuliana Ben-deac (procuror fără rezultate remarcabile) şi la Viorel Cerbu, şi a decis numirea ca şef de secţie a procurorului Gheorghe Popovici, iar ca adjunct a lui Dănuţ Volintiru, ambii magistraţi cu numeroase rechizitorii de trimitere în judecată şi cu condamnări obţinute la instanţele de judecată.
Marea victorie a şefului DNA şi a societăţii civile ( care a protestat după primele nominalizări ale ministrului Cazanciuc şi ale procurorului general Tiberiu Niţu) este numirea Marianei Alexandru ca adjunct la Secţia a II-a DNA, numire ce înainte fusese refuzată deministrul Justiţiei, ca şi numirea lui Lucian Papici, ambii magistraţi cu rezultate remarcabile.
Înainte de a fi numiţi de preşedintele ţării, nominalizaţii pentru conducerea secţiilor DNA vor fi intervievaţi de Consiliul Superior al Magistraturii, care va da un aviz consultativ.
Cum a început “războiul”
Refuzul ministrului de a-i numi pe cei doi – Lucian Papici şi Mariana Alexandru – , ca şi demiterea acestora din funcţii imediat după ce Papici a decis trimiterea în judecată a vicepremierului Liviu Dragnea pentru fraude la referendumul din 2012, a fost considerată de societatea civilă drept tentativă de subordonare a DNA, de anulare a independenţei instituţiei şi a luptei anticorupţie.
Această percepţie a fost accentuată de declaraţiile premierului Victor Ponta, care l-a atacat dur pe Papici, acuzându-l, între altele, că a făcut „dosare politice” şi că nu mai trebuie păstraţi în funcţii procurorii „băsişti”.
Consiliul Superior al Magistraturii i-a apărat reputaţia lui Lucian Papici, condamnând astfel imixtiunea premierului în treburile Justiţiei.
Demersurile ministrului Jus