Pacienţii ar trebui să se adreseze în primă instanţă medicului de familie şi abia apoi să meargă la spital, pentru ca unităţile spitaliceşti să nu mai fie atât de aglomerate, iar resursele financiare din sistemul de sănătate să fie mai bine cheltuite, a spus Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, la emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV.
Ministrul a adăugat că, în medie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează un serviciu medical în spital cu 1.800 de lei pe pacient, iar în prespital cu maximum 100 de lei.
„Dacă am o problemă de sănătate, prima dată mă duc la medicul de familie. Medicul de familie îmi face o consultaţie. Poate să îmi indice şi o serie de investigaţii suplimentare. Dacă el consideră că poate să pună diagnosticul, te include într-un tratament“, a spus ministrul sănătăţii.
Pe 1 octombrie, Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică pachetul de bază sub forma a patru documente (medicină primară, ambulatoriu, spital şi programe de sănătate), care stabilesc traseul pacientului care are nevoie de servicii decontate de stat.
Conform pachetului, cetăţenii sunt obligaţi să facă o vizită la medicul de familie, la un anumit interval, în funcţie de vârstă şi de riscurile de sănătate.
„Dacă sunt un cetăţean cu vârsta între 18 şi 30 de ani sunt obligat, conform acestui pachet, să mă duc odată la trei ani la medicul de familie să îmi facă un control medical de prevenţie. (...) Dacă eşti peste 40 de ani, un control preventiv se face în fiecare an. Dacă sunt riscuri mai multe, se intră într-un program de monitorizare mai accentuat, fără cost“, a precizat ministrul.
Întrebat dacă cetăţeanul va fi amendat dacă nu se duce la acest control de tip preventiv, Nicolăescu a spus că „în acest moment nu“, dar se încearcă modificarea legislaţiei pentru a se găsi şi un fel de sancţiune, ca cetăţeanul să fie obligat „să