Iranul refuză să trimită în străinătate stocul de uraniu îmbogăţit, a declarat Abbas Araghchi, şeful negociatorilor iranieni în dosarul nuclear, citat duminică de site-ul televiziunii de stat, preluat de AFP şi Mediafax. Afirmaţia este făcută cu câteva zile înainte de reluarea negocierilor în dosarul nuclear şi în condiţiile în care, de la venirea la putere a preşedintelui Hassan Rohani, Iranul a arătat o flexibilitate sensibil crescută în privinţa dosarului nuclear.
"Linia roşie a Iranului în negocieri este îmbogăţirea uraniului (...). Putem discuta despre forma, cantitatea şi nivelul de îmbogăţire (a uraniului), dar trimiterea în străinătate a producţiei noastre (de uraniu) constituie linia noastră roşie", a declarat Araghchi, care urmează să participe marţi şi miercuri, la Geneva, la negocieri în dosarul nuclear cu marile puteri.
Potrivit ultimului raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), publicat la sfârşitul lui august, Iranul deţine 6.774 de kilograme de uraniu îmbogăţit la nivelul de 3,5% şi 186 de kilograme de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20%. Ţara a transformat alte 187 de kilograme de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% în bare de combustibil.
Araghchi a adăugat că echipa de negociatori iranieni "va apăra drepturile Iranului şi nu va da înapoi o iotă în privinţa a ceea ce naţiunea iraniană are dreptul să deţină conform reglementărilor internaţionale".
"Republica islamică a Iranului îşi va folosi toate drepturile pentru a stăpâni tehnologia nucleară civilă, în special îmbogăţirea uraniului", a subliniat el.
Reprezentanţi ai Iranului şi ţărilor care fac parte din Grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) urmează să se întâlnească marţi şi miercuri la Geneva pentru a relansa negocierile în dosarul nuclear, întrerupte din aprilie.
Araghchi a declarat că Iranul