Autorul "Istoriei literaturii" a vorbit cu umor despre copilăria sa și despre relația sa cu mari nume ale culturii românești.
Ediţia de ieri a emisiunii „Digicult”, de la Digi 24 a avut un invitat de seamă în cadrul rubricii „Copilaria scriitorilor”, pe criticul literar si scriitorul Alex Ștefănescu. “Când eram copil si am citit primele cărţi, am hotărât să nu spun nimănui că există literatura, pentru ca literatura să rămână numai a mea. Acum, printr-o ironie a sorţii, prin meseria de critic literar, tocmai asta fac: îi îndemn pe alţii să citească. Am ştiut de la început că o să fiu scriitor. Am ştiut, am vrut, mi-am dorit mai mult decât orice pe lume să fiu scriitor.”
Alex Ştefănescu a făcut și o declarație amuzantă la “Digicult”, despre 2 dintre scriitori români pe care îi admiră foarte mult. ”Mama m-a învăţat cum se confecţionează orice: ştiu să fac o pernă, să adun puf de la raţe sau găini. M-a învăţat să pun murături, să fac suc de roşii. Am şi spus o dată că mi-e groază să aflu că Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, pe care-i admir foarte mult, nu ştiu să facă suc de roşii. Dacă aş afla chestia asta, nu i-aş mai admira atât de mult, mai bine să nu ştiu!”, spune amuzat Alex Ștefănescu.
Scritorul își aduce aminte cu drag de copilăria în care l-a avut drept ghid pe tatăl său. ”Tata m-a învăţat foarte multe lucruri despre natură, cu multă răbdare. Mergeam în pădure, mă învăţa cum se numeşte fiecare pom - frasin, ulm, stejar... Eu rămân mirat, în ziua de astăzi mulţi oameni, chiar de la ţară, nu ştiu să deosebească copacii. M-a învăţat să gust apa din fântână şi să preţuiesc gustul apei. Cu o copilărie plină de experienţe şi experimente, Alex Ștefănescu are amintiri cât pentru ... un roman. Cel mai drag capitol al începutului de viață îi are drept personaje principale pe mama şi pe tata.
“Cel mai mult îmi lipsesc părinţii