Răscumpărarea a 4,3% din propriile acţiuni, la un preţ cu peste 30% mai mare decât cotaţiile bursiere, urmăreşte să ridice artificial cotaţiile FP. Scopul? Facilitarea exiturilor marilor investitori străini în condiţiile în care statul grăbeşte listările companiilor din portofoliul Fondului, descurajarea vânzărilor pentru IPO Romgaz, supralicitarea efectelor administrării de către Franklin Templeton.
Prima oferta publică de la bursă pentru răscumpărarea propriilor acţiuni va fi demarată de Fondul Proprietatea începând din 15 octombrie. FP vrea să-şi răscumpere 4,3% din actiuni pentru care se oferă să plăteasca 1 leu/acţiune, cu peste 30% mai mult decât preţul de la bursă înainte de aprobarea ofertei, şi a mobililzat în acest scop 600 milioane lei. Motivaţia managerului Templeton: oferta vrea să reducă discuntul cu care se trazacţionează acţiunile FP (34% în prezent faţă de valoarea activului net unitar care este de 1,17 lei/acţiune). Reducerea discontului s-ar fi realizat însă şi dacă acţiunile erau cumpărate la preţul de piaţă iar ridicarea surprinzătoare a ştachetei denotă motivaţii suplimentare.
La începutul lui 2012, managerul FP era presat să vândă accelerat din activele FP pentru a asigura exitul investitorilor speculativi (fondul de hedging Elliott era printre cei mai guralivi solicitanţi ai lichidării accelerate a FP). Cum nu prea s-au găsit cumpărători (Templeton a încercat să vândă la un moment dat un pachet de 1,77% din Petrom dar n-a găsit cumpărători la BVB decât pentru 60% din acesta), s-a luat în calcul răscumpărarea propriilor acţiuni, la un preţ care să dea eventual un impuls suplimentar cotaţiilor asigurând exituri cât mai profitabile pentru acţionarii străini ai FP.
Graba e justificată de listările pe care le pregăteşte statul (Romgaz, CNE Oltenia, Hidroelectrica), proces prin care discontul la care se tranzacţionează acţiunile