Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a avertizat că SUA sunt la doar câteva zile distanţă de "un moment foarte periculos", din cauza datoriilor guvernamentale. Sursa: REUTERS
Jim Yong Kim a cerut politicienilor americani să ajungă la un acord pentru a creşte pragul de împrumut al guvernului, înainte de termenul limită: 17 octombrie. Trezoreria SUA va rămâne fără fonduri, dacă nu se va ajunge la un acord pentru a împrumuta de pe pieţele financiare.
Eveniment "dezatruos"
Kim a avertizat că am avea de-a face cu "un eveniment dezastruos" pentru întreaga lume. "Cu cât ne apropiem mai mult de data limită, cu atât impactul va fi mai mare pentru lumea dezvoltată. "Lipsa acţiunii va duce la creşterea ratei dobânzilor, scăderea încrederii investitorilor şi încetinirea ritmului de creştere economică", a explicat Kim, la reuniunea anuală a Băncii Mondiale de la Washington. "Ar putea fi afectate grav atât ţările în curs de dezvoltare, cât şi economiile dezvoltate", a adăugat oficialul BM.
Dacă SUA rămân fără lichidităţi, acest lucru ar putea determina falimentul datoriilor sale, cu un efect serios asupra pieţelor financiare din întreaga lume. Miniştrii de Finanţe din alte state consideră că SUA, probabil, nu vor intra în incapacitate de plată, dar sunt neliniştiţi şi vor ca această criză să se rezolve cât mai curând posibil, scrie presa inter naţional.
Republicanii şi democraţii nu au reuşit să ajungă nici sâmbătă la un acord, dar senatorul democrat Dick Durbin a spus că se încearcă ajun gerea la un compromis, privind extinderea limitei de îndatorare, înainte de redeschiderea pieţelor, luni dimineaţa. Casa Albă a respins un acord pe termen scurt pentru creşterea limitei de împrumut.
"Nu ar fi înţelept, aşa cum sugerează unii, doar să ridicăm plafonul de îndatorare pentru două luni şi să flirtăm cu ideea primului faliment intenţionat, chiar