Povestea drumul său din România comunistă în Chicago e demnă de filmele de la Hollywood, însă provocarea lui Mike Mititean Martini, directorul postului de radio „Voice of Romania” este la fel de spectaculoasă. Jurnalistul român le întinde o mână oamenilor de afaceri din ţară şi îi cheamă în oraşul care l-a adoptat: „americanii ar fi înnebuniţi să mănânce mici la grătar după o partidă de golf sau să guste ciorbele adevărate din Ardeal!”.
Mike Mititean Martini a ajuns în SUA în '70, pe când avea 33 de ani. Era corespondent sportiv la postul naţional de radio şi, printr-o conicidenţă, a fost trimis în Turcia, la un meci de Champions League. După ce a părăsit stadionul s-a decis să lase în urmă şi România comunistă. A luat drumul Greciei, apoi Italia, iar de acolo s-a îndreptat spre „ţara tuturor posibilităţilor”.
Primul lui loc de muncă a fost de grădinar, apoi ca instructor auto, numai ca mai târziu să-şi deschisă propria şcoală de şoferi. Nu a uitat chemarea sa de jurnalist, însă a aşteptat până când lumea de peste ocean l-a primit şi oficial, cu acte şi „Social Security number”. Când a avut ocazia, a lansat postul de radio „Voice of Romania” şi a încercat să-i apropie şi mai mult pe românii plecaţi în SUA.
Acum vrea să aducă şi mai mult din România între graniţele Statelor Unite. Citynews.ro a stat de vorbă cu Mike, care crede că exportul produselor româneşti în cea mai mare economie a lumii. „De ani de zile am spus că aş vrea să văd un magazin, un restaurant românesc adevărat la Chicago”, e punctul de plecare al discuţiei.
Cum sunt promovate produsele româneşti în Chicago şi în SUA, în general?
Există, în Chicago, două restaurante româneşti autentice. Merge lumea acolo. Însă posibilităţile sunt extrem de mari. Am putea ajunge ca grecii, polonezii sau italienii. Cum ar fi dacă românii ar vrea să exporte din România produse româneşti de calita