Italia va vinde 50 de monumente istorice din patrimoniul naţional, pentru a colecta 500 milioane de euro, sumă ce este necesară pentru atingerea deficitului bugetar de 3% recomandat de Uniunea Europeană.
Guvernul de la Roma apreciază că zecile de castele şi vile vor fi transformate în hoteluri, restaurante şi muzee, ceea ce ar genera slujbe şi implicit o creştere a economiei.
Pe lista obiectivelor de vânzare se află şi castelul Orsini din apropierea Romei, construit pentru Papa Nicolas al III lea, în 1270. Ulterior, castelul a fost folosit ca închisoare de la mijlocul secolului al XIX lea până în 1989. Localnicii cred că locul este bântuit, legând o serie de legende de acest castel. Proprietatea este evaluată la 15 milioane de Euro.
Autorităţile italiene plănuiesc să vândă şi Villa Mirabellor de lângă Milano, construită în secolul al XVIII lea de cardinalul Durini, Marele Inchizitor al Maltei. Şi insula San Giacomo va fi scoasă la vânzare. Locul a fost locuit de călugări catolici din secolul XI, însă a devenit începând cu 1800 o bază militară italiană. Din 1961, obiectivul istoric a fost lăsat în paragină.
Expertul imobiliar, Rupert Fawcett, a declarat presei italiene că toate guvernele din Europa încearcă să adune fonduri de oriunde pot. „Costul administrării acestor proprietăţi poate fi enorm şi de aceea întreţinerea lor se transformă într-o adevărată povară pentru stat“.
În ultima decadă, Italia a avut cea mai slabă creştere economică din zona Euro, guvernul de la Roma fiind nevoit să impună măsuri dure de austeritate, precum reducerea cheltuielilor bugetare sau modificarea sistemului de pensii.
Nu este prima oară când Italia îşi vinde posesiunile. Anul trecut, o serie de faruri de pe insula Sardinia au fost vândute unor investitori privaţi şi transformate în hoteluri, galerii de artă şi muzee. Guvernul autonom al insulei nu îş