Scandalul Papici este "o lectie" din care toata lumea trebuie sa invete ca "pozitiile publice din justitie nu se negociaza cu politicul", subliniaza judecatorul Cristi Danilet, membru CSM.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, pornind de la cel mai recent sondaj IRES pe tema functionarii justitiei, magistratul declara ca toti politicienii care afirma public ca vor independenta justitiei ar trebui "sa lase ipocrizia de o parte si sa modifice rapid legea", astfel incat ori avizul CSM pentru numirea procurorilor sa fie conform, ori sa se dea toate atributiile in acest domeniu catre CSM, "singurul organism care gestioneaza cariera magistratilor si care detine mapa profesionala a oricarui judecator sau procuror".
Romanii au o parere proasta si foarte proasta despre functionarea justitiei - sondaj Ires
Romanii cred ca Ponta si Basescu au intervenit in functionarea justitiei - IRES
Cum interpretati dvs. rezultatele acestui sondaj?
Este important sa intelegem ca acest sondaj este unul de perceptie, nu de experienta. Iar perceptia generala este ca lucrurile merg prost in Romania: 77% au raspuns astfel la sondajul respectiv. Prin urmare, nici justitia nu putea scapa criticii.
Ce ma bucura pe mine, pentru ca am o preocupare de mult timp in privinta unor astfel de sondaje, este ca in timp ce in alte autoritati au un grad de incredere fluctuanta in functie de evenimentele curente, in ce priveste justitia increderea este relativ constanta.
Dar, atentie, trebuie sa notam ca dintre cei care au raspuns chestionarului, 88% nu au avut de a face cu justitia in ultimii trei ani. De unde deduc ca eventuala lor nemultumire a fost exprimata in functie de informatiile de la televizor, de cele mai multe ori distorsionate.
Care sunt principalele cauze ale neincrederii in justitie? Sunteti de acord cu idee