În jur de 1.900 de copii din județul Timiș trec prin adevărate drame după ce părinții au ales să-i lase în grija vecinilor, rudelor sau a asistenților maternali și au plecat la muncă în străinătate. Totuși, această cifră nu este cea reală, anunță reprezentanții Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, și asta pentru că părinții nu sunt obligați să anunțe autoritățile că pleacă în străinătate. Potrivit unei noi legi care a intrat în vigoare în acest an prin care se dorește o mai bună monitorizare și îngrijire a acestor copii părăsiți de părinți, aceștia vor fi obligați să anunțe primăria că vor pleca la muncă în alte țări.
“Părinții sunt obligați să anunțe comunitatea locală cu cel puțin 40 de zile înainte să numească persoana în grija căruia va rămâne copilul, după ce va pleca la muncă în străinătate și instanța este cea care va încuviința rămânerea copilului la acea persoană. Asistenul social din cadrul consiliului local este obligat să monitorizeze creșterea, îngrijirea și educarea acelui copil la acea persoană care a fost desemnată”, a explicat Emilia Milutinovici, directorul DGASPC Timiș. Cei care nu se conformează, riscă amenzi între 500 și 1.000 de lei.
Potrivit șefului DGASPC Timiș, majoritatea copiilor care au fost lăsați singuri de părinți sunt afectați, dar de cele mai multe ori nu își exteriorizează sentimentele. “O fetiță a murit de dorul mamei anul trecut, a fost un caz foarte mediatizat. Sunt foarte multe situații, și mă refer la acei copii pe care noi îi avem în grijă și protecție. Sunt marcați de această lipsă a părinților, a afecțiunii și a dragostei lor”, mai spune Emilia Milutinovici.
În jur de 1.900 de copii din județul Timiș trec prin adevărate drame după ce părinții au ales să-i lase în grija vecinilor, rudelor sau a asistenților maternali și au plecat la muncă în străinătate. Totuși, această