Cârnați, sarmale uriaşe și alte bunătățuri au fost gătite la concursurile gastronomice ale sfârșitului de săptămână
Sfântu Gheorghe a fost gazda Ospățului Transilvănean în acest sfârșit de săptămână, când aici s-au desfășurat Parada Cârnaților și Festivalul Sarmalelor, două manifestări culinare menite să atragă atenția asupra importanței păstrării tradiției în gastronomie. Organizată pentru prima oară într-un cort imens amplasat în centrul orașului Sfântu Gheorghe, Parada Cârnaților din acest an a avut un succes imens, atrăgând mii de vizitatori. La Paradă au participat în jur de 200 de bucătari profesioniști și amatori, cu toții dornici să prepare cei mai gustoși și mai deosebiți cârnați, dar mai presus de toate, dornici de distracție și voie bună. În plus, pe lângă cârnați, vizitatorii Paradei s-au putut delecta cu diverse alte produse specifice perioadei de iarnă și zonei: slăninuță, pâine cu untură, boia și ceapă, șunculiță, caltaboș, sângerete, murături în oțet ori la saramură, pogăci cu jumări. Toate acestea „udate” din belșug cu țuiculiță, vinuri, vișinate sau afinate din producții proprii.
Rețete diverse pentru cei mai buni cârnați
Parada Cârnaților a debutat sâmbătă dimineaţa, iar evenimentul a avut norocul de a prinde o vreme deosebit de caldă, care i-a scos din case pe vizitatorii veniți să admire și să susțină priceperea bucătarilor. La Paradă s-au înscris în jur de 40 de echipe din județ, din județele învecinate precum și din Ungaria. Fiecare echipă a fost formată din câte patru membri, iar contra unei taxe de 300 de lei acestea au primit din partea organizatorilor câte 10 kilograme de carne, lighean, șorțuri și membrană pentru cârnați. Echipelor le-a revenit sarcina de a prepara cârnații după rețete proprii, urmând ca la final să fie aleşi cârnații cei mai frumoși, mai mari, mai gustoși sau mai originali. Însă competiția nu a î