Buni banii din subvenţii, rău când trebuie să-i returnezi, şi-au spus, probabil, cei peste 1.000 de fermieri care, în urma diverselor controale, trebuie să returneze sumele obţinute cu încălcarea legii.
Anul 2007 a fost unul greu pentru APIA, dar şi pentru agricultorii care primeau pentru prima dată sprijin de la Uniunea Europeană, însă erau obligaţi totodată să se supună anumitor reguli pentru a putea să-i folosească în agricultură. În toamna acelui an fermierii intrau în posesia tichetelor valorice cu care să-şi cumpere sămânţă certificată sau să-şi asigure culturile. Mulţi au crezut că pot să facă orice altceva cu ele, iar la controale au fost solicitaţi să returneze banii. Unii au făcut-o, în alte cazuri s-a ajuns la hotărâri judecătoreşti şi la transmiterea debitelor spre executare la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. 1.059 fermieri a rămas să dea socoteală executorilor. În 20 dintre cazuri a intervenit, în cei aproape şase ani scurşi, decesul beneficiarilor. Cert este că statul a avut de recuperat peste 1,2 milioane lei vechi reprezentând debitele, la care s-au adăugat peste 800 mii lei penalităţi de întârziere şi dobânzile.
„Noi am transmis dosarele spre executare la ANAF, nu le mai urmărim ulterior. Debitele s-au constatat ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor de eligibilitate la utilizarea bonurilor valorice acordate în baza actului normativ, în sensul că beneficiarii trebuia să facă dovada utilizării de sămânţă certificată şi dovada asigurării culturilor înfiinţate”, a declarat purtătorul de cuvândt al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Corina Grecea.
Jumătate dintre debitori scapă de urmărire
Exemplele negative nu-i fac nici astăzi pe fermieri să se ferească de încălcarea legii. În continuare se declară teren şi culturi care nu există în teren, se oferă date eronate despre suprafeţe, se f