Unii au darul de a se face ascultati cu placere, urmariti cu interes si priviti mereu cu admiratie in societate, in timp ce discursul altora suna de la primul cuvant anost, cele expuse par neinteresante, iar tacerea instalata dupa terminarea expunerii devine o replica severa.
De ce acelasi lucru spus de unul e captivant si spus de altul n-are niciun chichirez? Pentru ca unii stiu sa-si controleze corect conversatia, in timp ce altii vorbesc improvizat si spun tot ce le vine in minte la moment, fara sa le treaca macar prin minte ca societatea ii catalogheaza dupa felul cum vorbsc - comenteaza mixstuff.
Fireste, nu exista o regula generala despre cum sa-ti captezi interlocutorul, dar arta conversatiei are cateva norme care merita o oarecare atentie.
Nu conta pe faptul ca ideile vin de la sine
De la sine pot veni idei bune, pot veni si cele rele, dar mai cu seama de la sine te poti trezi ca vorbesti, fara sa spui nimic. Cine pregateste conversatia cu grija are mai multe sanse de succes decat cine improvizeaza.
Pentru reusita conversatiei, trebuie sa ai mereu in vedere cine iti este interlocutorul, care este sfera lui de interese si sa te asiguri ca tema ta se inscrie in ele. Este greu sa gasesti interlocutori dornici sa asculte teme din afara domeniului de care sunt interesati sau la care nu se pricep.
In conversatie nu este important numai ce spui, ci si cum spui. Este o mare arta sa gasesti limbajul care sa fie pe placul tuturor, iar cei dotati cu un anumit sarm al limbajului sunt avantajati din acest punct de vedere. Vorbesc chiar si nepregatiti, la ei orice ar spune cade bine.
Nu incerca sa le faci concurenta. Dimpotirva, daca ai dat peste un asemenea caz, fii rezervat si pastreaza pentru altadata ceea ce ai de spus. Este mai de folos sa taci in mod inteligent, decat sa pice prost cee